Na ekonomice se nejvíce odrazilo rozhodnutí firmy vybudovat v 90. letech vlastní elektrárnu. Díky tomu dnes dokáže výrazně lépe zhodnotit vytěžené uhlí. 

Velmi dobré hospodářské výsledky očekává za uplynulé měsíce Sokolovská uhelná. Ty by mohly, podle dosavadního vývoje základních ukazatelů, překročit i čísla z úspěšných let 2006 a 2007. 

„I když účetní uzávěrka bude hotova až v závěru února, jde o reálný předpoklad. Už nyní je celá řada věcí zřejmá,“ potvrzuje Jaroslav Rokos, ekonomický ředitel společnosti. I díky tomu firma vyplatila svým zaměstnancům v posledním čtvrtletí mimořádnou prémii.

Za dobrými ekonomickými výsledky společnosti v posledních letech stojí především strategická rozhodnutí z konce minulého století. Tehdy se vedení firmy rozhodlo, proti obecnému trendu, vybudovat ve zpracovatelské části ve Vřesové paroplynovou elektrárnu. 

„Dnes jsme tak mohli maximálně využít situace, která je na trhu s uhlím a elektrickou energií,“ poukazuje Rokos na rostoucí poptávku i fakt, že firma dokáže zhodnocovat maximální množství uhlí vlastními silami. Od letošního roku jí k tomu napomáhá i nedávno spuštěná technologie využití vedlejších kapalných produktů. Díky ní Sokolovská uhelná navyšuje vlastní výrobu energoplynu pro svoji paroplynovou elektrárnu, a naopak sníží spotřebu plynu zemního. 

„Třetím prvkem, který měl letos pozitivní vliv na vývoj ekonomiky společnosti, byl přechod na novou strategii v oblasti údržby,“ vysvětluje ekonomický ředitel. Od 60. let, kdy byla zpracovatelská část vybudována, se ve Vřesové dělaly technologické odstávky pravidelně každým rokem. Moderní materiály, lepší diagnostika i systémy řízení ale letos poprvé umožnily tuto odstávku vynechat. „Díky tomu se mohl zvýšit objem výroby, a na nákladové stránce jsme naopak ušetřili část prostředků na opravy. Některé dílčí opravy se sice prováděly tak jako tak, ale pouze s částečným omezením, nikoliv plošným dlouhodobým zastavením výroby.“

Pozitivní vývoj zaznamenala firma v roce 2008 nejen v ekonomické, ale také v personální oblasti. Po rozsáhlé restrukturalizaci v uplynulých letech, kdy Sokolovskou uhelnou v rámci přirozených odchodů opouštělo ročně až 200 zaměst­nanců, se průměrný stav zaměstnanců za uplynulý rok snížil přibližně o pouhé dvě desítky. „Ke konci října jsme tak měli celkový počet zaměstnanců na úrovni 4,6 tisíce pracovníků, a přibližně další stovka je zaměstnána v našich dceřiných firmách,“ dodává Rokos. Další stovky pracovních míst pak společnost nepřímo vytváří v kooperujících firmách v regionu. 

Končící rok byl pro Sokolovskou uhelnou úspěšný i v oblastech majících bezprostřednější dopad na život vně firmy. Jde zejména o práce na obnově krajiny zasažené v minulosti těžbou hnědého uhlí. Například na výstavbě nového jezera Medard mezi Sokolovem a Habartovem pokročily letos již natolik, že ze dna bývalého lomu přestala být v létě čerpána spodní a dešťová voda. V plném běhu pak jsou práce na modelování břehové linie i napouštěcího objektu, který do jezera přivede vodu z řeky Ohře.

Významně se pak v roce 2008 firma podílela také na obecném dění v regionu. Především do oblasti sportu a kultury z prostředků Sokolovské uhelné, v rámci marketingové podpory, směřovalo do kraje na 85 milionů korun. Velká část z toho byla určena především na podporu mládežnického sportu.