Nejen zaměstnanci míří v tomto období do areálu Elektrárny v Tisové na Sokolovsku. Každoročně v březnu se dva komíny elektrárny stávají útočištěm sokolů stěhovavých, kteří zde hnízdí a vyvádějí mladé.

 sokoli

 

Od července letošního roku bude životní koloběh Sokolů v Elektrárně Tisová sledován prostřednictvím webkamery umístěné na jednom z komínů. Dalším z oblíbených míst, kde sokoli stěhovaví pobývají, je areál ve Vřesové.

Na počátku roku 2014 nainstalovali pracovníci Elektrárny Tisová na komíny budky, které po pár týdnech obydlel jeden pár sokolů. „Každoročně vyvádějí dvě až čtyři mláďata v jednoduché budce z pozinkovaného plechu umístěné na koruně zděného komína. Od roku 2014 vyvedl tento pár cca 24 mláďat. V přírodě se dožívají 15 let. Žijí tu společně s námi a zdá se, že si vzájemně nepřekážíme,“ popisuje technický ředitel elektrárny Marcel Friml.

Sokoli začínají hnízdit v březnu a po 30 dnech se jim líhnou mláďata, o které se rodiče přibližně 6 týdnů pečlivě starají. „Letos v květnu se je chystám kroužkovat, tím se zavedou do evidence kroužkovací stanice a v případě odchycení, nálezu zraněného, případně uhynulého jedince, nebo při odečtu na kameře či fotopasti je pak můžeme identifikovat a sledovat jejich přesuny a přežívání, “ vysvětluje ornitolog Václav Beran. S instalací další webkamery počítá Elektrárna Tisová v červenci 2024.

Elektrárna Tisová je nejzápadněji situovaným energetickým zdrojem ČR a nejstarší hnědouhelnou elektrárnou. Palivo, tedy hnědé uhlí, dodává dvěma technologickým celkům elektrárny společnost Sokolovská uhelná. Kromě výroby elektrické energie produkuje elektrárna i tepelnou energii pro centralizované zásobování regionu Sokolovska teplem.