Hosté nově zrekonstruované restaurace Marshall, návštěvníci golfového hřiště v Sokolově i ostatní řidiči mohou od dubna letošního roku využít novou nabíjecí stanici pro elektromobily.

Nabijeci stanice web

 

Novou stanici na parkovišti před budovou golfového areálu v Sokolově ji zprovoznila společnost SUAS Distribuční, která je členem skupiny SUAS GROUP. Skupina se tak snaží usnadnit lidem přechod od využívání automobilů se spalovacím motorem k elektromobilům.

Nabíjecí stanice dodaná výrobcem ALFEN má výkon 2x22 kW střídavým proudem. Dvě samostatné zásuvky s vlastním přívodem dovolují nabíjet současně dvě auta a obě plným výkonem 22 kW (pokud to nabíjené auto umožňuje). Díky tomu, že stanice nemá integrované kabely s konkrétní koncovkou, mohou být nabíjena auta kabely zákazníka jak s koncovkou pro vozy vyrobené v Evropě, tak i pro japonské elektromobily.

„Veřejné nabíjení je zprostředkováno díky aplikaci od partnera PRE, a proto se i naše nabíjecí stanice chová stejně jako všechny nabíjecí stanice PRE-Point instalované po celém území republiky. Pro nabíjení mohou zákazníci využít RFID karty nebo čipy libovolných evropských operátorů, kteří mají smlouvu přímo s PRE, popřípadě EnBW, nebo s roamingovým zprostředkovatelem (HUBJect). Ostatní mohou nabíjet prostřednictvím úhrady běžným elektronickým bankovnictvím s využitím QR kódu umístěného na zásuvkách,“ vysvětluje Lubomír Kohout, jednatel SUAS Distribuční. 

  V tuto chvíli se jedná o první stanici, kterou instalovala SUAS Distribuční na Sokolovsku. „Na parkovišti je nicméně připravena elektroinstalace pro nabíjení dalších čtyř aut výkonem 4x 22 kW a také pro až 4 auta rychlonabíjením stejnosměrným proudem dynamicky přerozdělovaným výkonem až 200 kW,“ dodává Lubomír Kohout. Pořizovací cena nabíjecí stanice bez elektroinstalace se pohybuje do 75 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že se dá očekávat nárůst počtu elektromobilů, chce skupina SUAS GROUP připravit pro řidiče těchto vozů potřebné služby, podobně jako je budou mít k dispozici v ostatních regionech ČR.