Aktuální informace

Hlasujte v soutěži Stavby Karlovarského kraje

Vytvořeno: 22. kvě 2024


V 23. ročníku tradiční přehlídky a soutěže o nejlepší stavbu, projekt a zachráněnou památku hlasuje odborná porota, ale také veřejnost, která může dát svůj hlas online do 18. 6. 2024. Vylosovaní hlasující pak mohou získat atraktivní ceny, jako je vyhlídkový let nad Karlovarskem, dárkový poukaz na zážitkovou večeři i odbornou prohlídku Karlových Varů s originálním komentářem. „Budeme moc rádi, když si lidé prohlédnou soutěžní stavby a projekty, a rozhodnout se hlasovat právě pro naši stavbu a studii. Za oběma soutěžními díly je nesmírné úsilí a práce architektů, projektantů a všech, kteří se podíleli na přípravě stavby, na samotné realizaci, ale také měli odvahu zpracovat studii, která může významným způsobem proměnit podobu vstupu do centra Karlových Varů,“ uvedl Kamil Mazánek, který zastupuje investora stavby, tedy společnost Sokolovská uhelná.

‍Seznamte se s oběma soutěžními díly SUAS GROUP a Sokolovské uhelné:
Stáčírna nápojů Bofillex v Citicích, výrobní hala
Zhotovitelem stavby se stala společnost SUAS Stavební, která provedla vnitřní stavební úpravy pro změnu užívání stávajících výrobních a skladovacích prostorů haly (původně provoz na výrobu mýdla), a expediční a skladovací prostory k účelu zřízení stáčírny nápojů Big Shock, kde je instalována linka na výrobu nealkoholických a slabě alkoholických nápojů typu radler. Součástí stavby bylo i vybudování odpařovací stanice dusíku a CO2. Stavba nejen umožnila moderní a plně automatizovanou výrobu širokého sortimentu nápojů, ale stala se také „první vlaštovkou“ nové éry oživení průmyslové zóny Přátelství poblíž Citic.
Hlasujte zde:
https://www.stavbykarlovarska.cz/cz/hlasovani/stacirna-napoju-bofillex-citice-621

 

Studie rekonstrukce multifunkčního domu Karlovy Vary
Studie odráží tvůrčí odvahu a inovativní přístupy architekta Jana Beka a jeho kolegů ze studia BekArch s.r.o. Odrazila se v ní představa investora, tedy Sokolovské uhelné, citlivě odkázat k původní historické podobě budovy, která tvoří přirozenou „vstupní bránu“ do lázeňského města Karlovy Vary. Řešená budova se nachází v širším centru Karových Varů na rohu ulic T.G. Masaryka a Varšavská. Jedná se o čtyřpodlažní administrativní objekt s aktivním parterem a střešní přístavbou. Dům byl postaven na přelomu 19. a 20. století. Za svou více než stoletou historii prošel řadou rekonstrukcí a zásahů, které výrazně změnily jeho původní podobu. Tyto rekonstrukce se netýkaly pouze materiálového řešení, ale bylo zasahováno do celkového objemu domu.
Návrh rekonstrukce objektu počítá s přeměnou exteriéru objektu, odstranění novějších necitlivých zásahů a větší odkaz k historickému řešení stavby. To zároveň souvisí i s větším respektem k okolním objektům a začlenění do jedinečné zástavby Karlových Varů.
Hlasujte zde:
https://www.stavbykarlovarska.cz/cz/hlasovani/studie-rekonstrukce-multifunkcniho-domu-karlovy-vary-647

Nejlepší stavby, včetně těch vítězných, budou 18. června 2024 představeny na společenském večeru Dnů stavitelství a architektury Karlovarského kraje. Vítězové získají ceny Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, cenu hejtmana Karlovarského kraje, ocenění primátorky města Karlovy Vary a časopisu Stavebnictví. Veškeré informace o soutěži Stavby Karlovarského kraje najdou zájemci na webu soutěže: https://www.stavbykarlovarska.cz/cz/zakladni-informace