Součástí pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely v Karlovarském kraji se stala návštěva skupiny SUAS GROUP a Sokolovské uhelné. Ministr se vydal na prohlídku Elektrárny Tisová, poté jednal s vedením skupiny o tématech z oblasti energetiky.

 Současnost a budoucí plány SUAS GROUP a Sokolovské uhelné mu představil předseda představenstva Jan Filip, který upozornil na to, jak významnou roli má skupina v zajištění energetické bezpečnosti Karlovarského kraje a dalších regionů, a to jak z pohledu ostrovního provozu a startů ze tmy, tak v oblasti teplárenství. „V současnosti připravujeme projekt multipalivového kotle a nově i paroplynu, abychom tato zařízení mohli zapojit do koncepce Energy Hub, která je zaměřena na energetickou soběstačnost a stabilitu v oblasti výroby a dodávek silové elektřiny, služeb výkonové rovnováhy, ale i řízení odchylek pro obnovitelné zdroje,“ zdůraznil Jan Filip. Místopředseda představenstva SUAS GROUP David Najvar také připomněl, že v souvislosti se záměry na vybudování nových zdrojů by měly být povolovací procesy, které předcházejí realizaci těchto projektů, podstatně jednodušší v místech, kde už jsou stávající elektrárenské provozy, jež disponují veškerou potřebnou infrastrukturou.


 

Ministr Jozef Síkela si prošel provoz odstavené části Elektrárny Tisová a zajímal se i o nejúčinnější zdroj ETI 2, který právě splňuje certifikační podmínky pro starty ze tmy i pro ostrovní provoz. „Co je pro mě důležité, že skupina SUAS má dlouhodobé plány týkající se rozvoje celého regionu a začala se na budoucnost připravovat včas. Počítá s postupným odchodem od uhlí, buduje obnovitelné zdroje, má bateriové úložiště. I díky pomoci ministerstva průmyslu a obchodu se podařilo zařadit společnost do amerického programu Phoenix zaměřeného na možnosti umístění malých modulárních reaktorů v některých lokalitách ČR. Dotkli jsme se prakticky všech oblastí od budoucího směřování regionu a modernizace energetiky ČR k zajištění energetické bezpečnosti, která je pro společnost prioritou – a v tomto souzní se zájmem ministerstva průmyslu a obchodu i celé ČR,“ vysvětlil ministr.