Ke školnímu stravování je dnes přihlášeno 95 procent žáků sokolovské školy i většina učitelů. Vedle teplých jídel roste také obliba studeného bufetu.

Drtivá většina žáků i učitelů sokolovského gymnázia využívá nové školní stravování. Vyplývá to ze souhrnných údajů společnosti SOKOREST - zařízení školního stravování, které hodnotí první půlrok provozu gymnazijní jídelny. Tu dceřiná firma Sokolovské uhelné otevřela loni v září ve spolupráci s Karlovarským krajem i vedením školy.

"Pro nás bylo rozhodující hlavně sestavení systému norem pro školní stravování, tak aby jídla odpovídala spotřebnímu koši a zároveň dětem chutnala," říká ředitel firmy Pavel Lahučký. Gymnazisté se totiž celé roky stravovali v restauracích i jídelnách v okolí školy a nebylo tak zcela zřejmé, co vlastně budou od nového stravovacího provozu očekávat. Svojí roli pak hrály i velmi tvrdé vstupní podmínky, které musel Sokorest splnit. Například že žádné jídlo se nesmí opakovat častěji, než jednou za 21 dní.

"Start se ale povedl," potvrzuje ředitel gymnázia Jiří Widž. Podle něho tak jídelně větší starosti přidělal školní rozvrh který bylo nutné upravit aby na jedné straně nepřišli na oběd všichni žáci najednou a na straně druhé měli všichni alespoň 3x týdně přijít v době, kdy je k dispozici ještě plná nabídka jídel.

"Což je pro Sokorest asi ta nejtěžší věc. Nechtěli jsme, aby se dělal objednávkový systém, který stravování dost komplikuje pokud jde o přihlášky a odhlášky jídel. Proto musí Sokorest na druhé straně kvůli tomu často jen odhadovat o která jídla bude větší a o která menší zájem," potvrzuje ředitel gymnázia s tím, že firma i tak složité podmínky nakonec ustála na výbornou. "Na základě připomínek žáků i stravovací komise se jídelníček upravoval jen minimálně a měnilo se pár drobností ve studeném bufetu."

A co mají vlastně gymnazisté největší zájem? Podle Lahučkého jsou jednoznačně nejoblíbenějšími jídly boloňské špagety, bramborové knedlíky plněné uzeným masem k nimž je přílohou špenát a na pomyslném žebříčku následuje smažené rybí filé s bramborem.

"V poslední době získávají na oblíbenosti naše vlastní lahůdkářské výrobky, které nyní prodáváme druhý měsíc a stále doplňujeme o nové druhy, v současné době vede šunkový rohlík a velká bageta plněná naším jemným bramborovým salátem a kuřecími řízky. Postupně se zvyšuje i prodej samostatného ovoce a zeleniny," vypočítává ředitel Sokorestu. Už nyní je překvapivě velký zájem například o očištěnou mrkev, ale také o jablka, banány a další položky z nabídky.

Žáci se pak mohou v budoucnosti těšit v jídelníčku i na větší množství druhů ryb a celkově rozmanitější nabídku. "Snažíme se proto dělat i tématické kuchyně. Od začátku školního roku to byl například Den zdraví, staročeská kuchyně, vánoční či velikonoční menu, ke kterým v budoucnosti přibudou třeba i různé dny mezinárodní kuchyně a podobně," dodává Lahučký. Naopak omezen, po dohodě s vedením školy, i nadále zůstane sortiment některých potravin které žákům příliš neprospívají. Typickým příkladem jsou energetické nápoje.

V současné době se ale Sokorest chystá už na nadcházející školní rok. Už od května se tak na webu školy nebo Sokorestu bude možné přihlašovat ke stravování od září 2013.

Gymnázium Sokolov vzniklo v roce 1946 rozhodnutím tehdejšího ministerstva školství. Původně sídlilo v městské čtvrti Schönwerth, kde ale škola neměla vlastní stravování. Nedočkala se ho ani v pozdějších letech, kdy se stěhovala po městě, s výjimkou krátkého období kdy se žáci gymnázia museli tísnit s žáky základní školy v Sokolovské ulici.

Po přestěhování do současné budovy sice vznikl plán na výstavbu samostatného stravovacího provozu, nakonec ale nebyl nikdy realizován kvůli nedostatku financí. Loni otevřená jídelna s kapacitou 60 míst tak nakonec vznikla přestavbou bývalého bufetu, studovny a části školní knihovny.

Společnost Sokolovská uhelná je dlouholetým partnerem Gymnázia Sokolov a Krajského vzdělávacího centra, v minulosti firma finančně podpořila například výstavbu školní tělocvičny i řadu drobnějších projektů.

Více informací:
www.gymso.cz
www.sokorest.cz